„Posiadana wiedza nabiera wartości , kiedy jest wykorzystywana w praktyce.”- ta myśl przyświecała uroczystemu otwarciu nowoczesnej i profesjonalnej pracowni gastronomicznej w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Niemcach.
Pracownia dydaktyczno-gastronomiczna została sfinansowana ze środków Regionalnego Projektu Operacyjnego Województwa Lubelskiego na lata 2014-2020, oś priorytetowa 13, działanie 13.6, infrastruktura kształcenia zawodowego i ustawicznego. Tytuł projektu to – „Modernizacja infrastruktury dydaktycznej na kierunkach priorytetowych w szkołach zawodowych Powiatu Lubelskiego”.
Koszt inwestycji to 278.000 tys. zł. Koszt wyposażenia to suma 152.000 tys. zł. Są to ogromne kwoty, zainwestowane w bazę lokalowo-dydaktyczną szkoły. Wyposażenie i sprzęt który otrzymaliśmy jest wysoce profesjonalny i bardzo nowoczesny. Niech przykładem będzie piec konwekcyjno-parowy w pełni skomputeryzowany firmy RATIONAL.
Dnia 10 października 2018r uroczystość zgromadziła wielu znamienitych gości m.in.:
pana Pawła Pikulę - Starostę Lubelskiego, p. Dariusza Gajo – Członka Zarządu Powiatu Lubelskiego, p. Jadwigę Wójcik- Skarbnika Powiatu, p. Krzysztofa Urbasia – Wójta Gminy Niemce, p. Beatę Janiszewską - Brudzisz – Naczelnik Wydziału Edukacji, Promocji i Spraw Społecznych, Radnych Rady Powiatu Lubelskiego i Radnych Gminy Niemce na czele z p. Sławomirem Mroczkiem – Przewodniczącym Rady, Dyrektorów instytucji i placówek oświatowych powiatowych i gminnych , ks. Proboszcza parafii p.w. św. I. Ignacego Loyolii - Mirosława Skałbana oraz przedstawicieli Rady Rodziców ZSP w Niemcach.
Uroczystość rozpoczęto od pokazów kulinarnych. Przybyli goście i społeczność szkolna mogli podziwiać kunszt kulinarny szefa kuchni restauracji PIANO- p. Piotra Huszcza - który przygotował dwa wykwintne dania: jagnięcinę z brokułami i stek z polędwicy wołowej, natomiast p. Michał Chabior- Prezes Stowarzyszenia Kelnerów Polskich- zaserwował krewetki flambirowane z warzywną salsą. Wyrafinowane smaki doceniali goście, którzy mogli delektować się potrawami. W tym samym czasie trwał konkurs uczniów klas techników gastronomicznych szkół powiatu lubelskiego, który polegał na wykonaniu figurek z jesiennych warzyw. Jury przyznało zwycięstwo uczniom z Pszczelej Woli.
Po porcji kulinarnych wrażeń nastąpiło oficjalne otwarcie pracowni. Przecięcia wstęgi dokonał Pan Paweł Pikula –Starosta Lubelski, p. Dariusz Gajo, p. Krzysztof Urbaś, p. Beata Janiszewska- Brudzisz, p. Radosław Domownik – Przewodniczący RR w ZSP w Niemcach, ostatniego cięcia dokonała p. Elżbieta Rudnicka- Dyrektor ZSP w Niemcach . Aktu poświęcenia pracowni dokonał ks. Proboszcz Mirosław Skałban. Następnie wszyscy zgromadzeni uczestnicy wydarzenia mogli podziwiać profesjonalnie wyposażoną pracownię.
Uroczyste otwarcie zwieńczył poczęstunek przygotowany przez uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych w Niemcach pod kierunkiem nauczycieli zawodu - pań Edyty Drabik i Marty Wolińskiej.
Nauka i nabywanie doświadczeń w tak profesjonalnym „laboratorium kulinarnym” wyposaży przyszłych adeptów sztuki kulinarnej w umiejętności zawodowe na najwyższym poziomie.