Dziś jest: r.
Imieniny:
Jesteś na: AKTUALNOŚCI Nowoczesne „Laboratorium Kulinarne” w...

Aktualności

Nowoczesne „Laboratorium Kulinarne” w ZSP w Niemcach- otwarte!

Nowoczesne „Laboratorium Kulinarne” w ZSP w Niemcach- otwarte!

18.10.2018

„Posiadana wiedza nabiera wartości , kiedy jest wykorzystywana w praktyce.”- ta myśl przyświecała uroczystemu otwarciu nowoczesnej i profesjonalnej pracowni gastronomicznej w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Niemcach.

Pracownia dydaktyczno-gastronomiczna została sfinansowana ze środków Regionalnego Projektu Operacyjnego Województwa Lubelskiego na lata 2014-2020, oś priorytetowa 13, działanie 13.6, infrastruktura kształcenia zawodowego i ustawicznego. Tytuł projektu to – „Modernizacja infrastruktury dydaktycznej na kierunkach priorytetowych w szkołach zawodowych Powiatu Lubelskiego”.

Koszt inwestycji to 278.000 tys. zł. Koszt wyposażenia to suma 152.000 tys. zł. Są to ogromne kwoty, zainwestowane w bazę lokalowo-dydaktyczną szkoły. Wyposażenie i sprzęt który otrzymaliśmy jest wysoce profesjonalny i bardzo nowoczesny. Niech przykładem będzie piec konwekcyjno-parowy w pełni skomputeryzowany firmy RATIONAL.

Dnia 10 października 2018r  uroczystość zgromadziła wielu znamienitych gości m.in.:

pana Pawła Pikulę - Starostę Lubelskiego, p. Dariusza Gajo – Członka Zarządu Powiatu Lubelskiego, p. Jadwigę Wójcik- Skarbnika Powiatu, p. Krzysztofa Urbasia – Wójta Gminy Niemce, p. Beatę Janiszewską - Brudzisz – Naczelnik Wydziału Edukacji, Promocji i Spraw Społecznych, Radnych Rady Powiatu Lubelskiego i Radnych Gminy Niemce na czele z p. Sławomirem Mroczkiem – Przewodniczącym  Rady, Dyrektorów instytucji i  placówek  oświatowych  powiatowych i gminnych , ks. Proboszcza parafii p.w. św. I. Ignacego Loyolii - Mirosława Skałbana oraz przedstawicieli Rady Rodziców ZSP w Niemcach.

Uroczystość rozpoczęto od pokazów kulinarnych. Przybyli goście i społeczność szkolna mogli podziwiać kunszt kulinarny szefa kuchni restauracji PIANO- p. Piotra Huszcza - który przygotował dwa wykwintne dania: jagnięcinę z brokułami i stek z polędwicy wołowej, natomiast p. Michał Chabior- Prezes Stowarzyszenia Kelnerów Polskich- zaserwował krewetki flambirowane z warzywną salsą. Wyrafinowane smaki doceniali goście, którzy mogli delektować się  potrawami. W tym samym czasie trwał konkurs uczniów klas techników gastronomicznych szkół powiatu lubelskiego, który polegał na wykonaniu figurek z jesiennych warzyw. Jury przyznało zwycięstwo uczniom z Pszczelej Woli.

Po porcji kulinarnych wrażeń nastąpiło oficjalne otwarcie pracowni. Przecięcia wstęgi dokonał Pan Paweł Pikula –Starosta Lubelski, p. Dariusz Gajo, p. Krzysztof Urbaś, p. Beata Janiszewska- Brudzisz, p. Radosław Domownik – Przewodniczący RR w ZSP w Niemcach, ostatniego cięcia dokonała p. Elżbieta Rudnicka- Dyrektor ZSP w Niemcach . Aktu poświęcenia pracowni dokonał   ks. Proboszcz Mirosław Skałban. Następnie wszyscy zgromadzeni uczestnicy wydarzenia mogli podziwiać profesjonalnie wyposażoną pracownię.

Uroczyste otwarcie zwieńczył poczęstunek przygotowany przez uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych w Niemcach  pod kierunkiem nauczycieli zawodu - pań Edyty Drabik i Marty Wolińskiej.

Nauka i nabywanie doświadczeń w tak profesjonalnym „laboratorium kulinarnym”  wyposaży przyszłych adeptów sztuki kulinarnej w umiejętności zawodowe na najwyższym poziomie.

« Powrót
Urząd Gminy Niemce
ul. Lubelska 121, 21 - 025 Niemce
tel. 81 756 15 21, fax 81 756 17 90